Potato Monday

Eerlijk, duurzaam en lokaal initiatief in Zeeland!

Potato Monday is een initiatief van Gerard Nijsse (Student Business Innovation, te Amsterdam), samen met boer Jos van Iwaarden (Boer in Rilland, Zeeland). Zij liepen, net als vele andere lokale boeren aan tegen de huidige, oneerlijke aardappelmarkt. Boeren krijgen verre van genoeg om überhaupt uit de kosten te kunnen komen. Dit maakt dat het terug uitstrooien van de aardappelen over het land, soms een goedkopere optie is voor de boeren dan verkopen. Tegelijkertijd betaald de consument in de supermarkt zich scheel voor een plastic zak met wat aardappelen erin.


Dat er iets mis gaat in de huidige bevoorradingsketen weten de meesten al wel langer. Veelal wordt er over geklaagd, maar weinig initiatieven om er iets aan te veranderen komen daadwerkelijk van de grond. De heren achter Potato Monday bekeken het van de andere kant. “Waarom gaat de consument naar de supermarkt om aardappelen?” Exact, het comfort wat een supermarkt met zich mee brengt. “Wat als we het comfort nu nog “luxer” maken, de boer helpen en daarnaast, het meteen ook nog eens verduurzamen?”


Zo, drie vliegen in een klap. Allereerst, de boer een eerlijke prijs, altijd, ongeacht wat de aardappelmarkt doet. Ten tweede de aardappelen niet in het plastic, maar het creëeren van een circulaire verpakkingsmethode. Een authentiek aardappelkistje, of een ouderwetse jute zak, beide direct herbruikbaar! Vervolgens, thuisbezorgd op de eerstvolgende maandag na aanvraag van de consument (abonnementsvrij). Zo brengt Potato Monday de aardappelen direct van de boer naar de consument. Een eerlijke, duurzame en lokale bevoorradingsketen.


Doel voor de toekomst: Het initiatief testen, nog beter uitwerken en vervolgens doorgeven aan andere boeren. Potato Monday gaat nu voor Goes, inclusief Kloetinge, ’s Heer Hendrikskinderen en Wilhelminadorp. De rest van Nederland is nog in te vullen. Potato Monday komt graag in contact met eventuele “franchisers”.


Tweede paasdag gaat “Potato Monday” van start, dit jaar geen paaseieren, maar paas-aardappelen!

234 weergaven1 opmerking